Dr. Mechiel Korte

Reuma beïnvloedt lichaam èn geest

Net als bijna 2 miljoen Nederlanders heb ik last van reuma. Uit eigen ervaring weet ik wat reuma doet met lichaam èn geest. Vooral mensen met ontstekingsreuma (jeugdreuma; spondyloartritis (Bechterew of SpA); artritis psoriatica; fibromyalgie; syndroom van Sjögren; systemische lupus erythematodes (SLE), reumatoïde artritis (RA), etc.) hebben vaak last van extreme vermoeidheid. Dit gaat gepaard met een een verminderd geestelijk welzijn en een afname in geluk. Dus door reuma daalt de kwaliteit van leven. Vaak is er alleen aandacht voor de lichamelijke gevolgen van reuma, en niet wat reuma doet met de geestelijke gezondheid.  Voor een deel begrijpelijk omdat er op dit moment geen effectieve medicijnen of voedingssupplementen bestaan, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze helpen tegen vermoeidheid bij reuma. Mijn vooropleiding en internationale werkervaring bij de beste internationale onderzoeksinstituten hebben mij voorbereid op mijn belangrijkste missie tot nu toe:

"Waardoor wordt ernstige vermoeidheid bij reuma veroorzaakt

en wat kunnen we er aan doen?"

Werkervaring

 

2016-heden: Ruhr-Universität Bochum ("People-centred – Cosmopolitan – High-performance")

(Gast) Hoogleraar Biopsychologie aan de Ruhr-Universiteit van Bochum. Samenwerking met Prof. dr. Onur Güntürkün op het gebied van invloed van lichaam op geest, met name op het gebied van angst.

2007-heden: Utrecht University ("Bright minds, better future")

Associate Professor (UHD) PsychoNeuroImmunoFarmacologie bij Farmaceutische Wetenschappen.

Onderzoek en onderwijs op gebied van de invloed van immuunsysteem op de emotionele hersenen en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van leven.

Internationale ervaring

The Rockefeller University ("Science for the benefit of humanity"), Harold and Margaret Milliken Hatch Laboratory of Neuroendocrinology, New York, USA.

Visiting scientist in Lab. van Prof. dr. Bruce McEwen; onderzoek naar de rol van stresshormonen bij homeostase, allostase en resilience ("veerkracht").

Scripps Research (“Science Changing Life”), Department of Neuroscience, La Jolla, CA, USA.

Postdoc  in  Lab. van Prof. dr. George Koob; onderzoek naar de rol van neuropeptide CRF in de emotionele hersenen bij stress en angst.

 

Vooropleiding

 

Leiden Universiteit, Medische Farmacologie.

Postdoc in het Lab. van Prof. dr. Ron de Kloet; onderzoek naar de rol van stresshormonen, en hun receptoren in de emotionele hersenen bij angst, adaptatie (aanpassing) en hoge bloeddruk.

Rijksuniversiteit Groningen, Dierfysiologie.

Postdoc in het Lab. van Prof. dr. Béla Bohus, in samenwerking met Prof. dr. Ron de Kloet; onderzoek naar de invloed van stresshormonen op de emotionele hersenen.

Rijksuniversiteit Groningen, Dierfysiologie,1987-1991.

Promotieonderzoek (6-12-1991) naar de rol van bijnierhormonen bij stress en angst, onder de enthousiaste begeleiding van Prof. dr. Béla Bohus en Prof. dr. Jaap Koolhaas.

Rijksuniversiteit Groningen, Medische Biologie, 1981-1987.

Specialisatie: Neurobiologie van Stress

Specialisatie: Autoimmuunziekten (UMCG)

1ste-graads: Didactiek van de Biologie